החופש הגדול או תעלומת הארגזים

החופש

החופש הגדול או תעלומת הארגזים

שם הסופר והמאייר: נחום גוטמן

עלילת הסיפור מתרחשת בארץ ישראל, וליתר דיוק במושבה רחובות, בימי מלחמת העולם הראשונה, בתקופת השלטון העות'מני (הטורקי). שני נערים יוצאים מתל-אביב אל המושבה רחובות על מנת לשהות שם בימי החופש הגדול ולעבוד שם בבציר וביקב. בדרכם הם נתפסים על-ידי חיילים תורכים, המנהלים מרדף אחר חשוד בריגול. עד מהרה מבינים התורכים כי הנערים לא יביאו להם כל תועלת ומשחררים אותם. אולם בכך לא מסתיים הסיפור עבור הנערים, שכן גם הם שואפים לגלות מיהו אותו נמלט מסתורי ומדוע התורכים מחפשים אחריו. יש להם שני פרטים לגבי הזר: שְערו אדום והוא איבד את משקפיו במהלך הבריחה. יד המקרה ומידת מה של חטטנות מביאה את השניים לפגישה עם הברנש הג'ינג'י והממושקף. האיש הוא שימשי, משומרי המושבה, המתיידד עם הנערים ומציג בפניהם את שאר השומרים.

ימיהם עוברים עליהם בנעימים תוך כדי עבודה בכרם, מנוחה בחדרם השכור ובילוי עם חבריהם החדשים. את השלווה מפרה הריגתו של אחד השומרים. האירוע מזעזע את המושבה ומאלץ גם את שימשי לצאת לדרך. לפני לכתו הוא משתף את הנערים בסוד הארגזים. שימשי ממעט בפרטים, אך מגלה להם סימן אחד חשוב. מאותו רגע מוטלת על כתפיהם אחריות רבה והם מגלים כי שימשי צדק: דווקא בימי החופש הגדול אפשר ללמוד הרבה מאוד.

הצעות לפעילויות בעקבות קריאה:

  1. יחודו של יוצר

מי היה נחום גוטמן? במה מיוחדות יצירותיו?

באתר מוזיאון נחום גוטמן תוכלו ללמוד על תולדות חייו ולראות את ציוריו.

מצאו באנטרנט מקור מהימן נוסף המלמד על דמותו של נחום גוטמן.

סכמו את המידע שלמדתם משני המקורות באמצעות תעודת זהות או כרזה, המציגה לתלמידים צעירים שעדיין לא מכירים את נחום גוטמן את דמותו וייחודיותו. שתפו גם אותנו בפורום תוצרים בתוצר שלכם.

2. סיפור מנצח

מתוך המלצה על הספר של קוראת בשם דליה:

"…הפעם הזאת בקריאה מחודשת של "החופש הגדול או תעלומת הארגזים" התברר לי שהוא (נחום גוטמן) פשוט אמן רב חושי. הוא לא רק מצייר תמונות, ומצייר תמונות במלים, הוא קולט כל הזמן בכל חושיו- חוש הטעם, המישוש, השמיעה, ומצליח להעביר את המסרים הרב חושיים האלה, עמוד עמוד, לאורך כל הספר שלו. שלא לדבר על חוש אחר חשוב מאד- חוש ההומור. בקיצור אני נהנית מהספר הרבה יותר כיום מאשר אני זוכרת מילדותי."

בנוסף על הקוראים הרבים לאורך השנים שנהנו מקריאת הספר "החופש הגדול או תעלומת הארגזים", הספר זכה בשנת 1958 בפרס למדן לספרות ילדים ונוער.

מדוע לדעתכם הספר זכה לפרס זה? עצבו תעודת הערכה בשם שופטי התחרות בה הם מנמקים ומסבירים את בחירתו של הספר כספר הזוכה לשנה זו. שתפו אותנו בתעודה שיצרתם.

3. סיפורה של מושבה

הכינו אלבום דיגיטלי המציג את תולדותיה של רחובות כמושבה צעירה, וכן את מאפייניה כיום. שלבו באלבום תמונות וקטעי טקסט. תוכלו לשלב גם תיאורים מתוך הספר בדומה לאלו שמופיעים בקישור הבא: מתוך אתר ארכיון רחובות.

את האלבום תוכלו ליצור בכלי ourboox, לפניכם מדריך לשימוש בכלי: מדריך ourboox.

שתפו אותנו בפורום התוצרים באלבום הדיגיטלי שיצרתם.

 

רעיונות לעידוד קריאה מרחוק ומקרוב – תודה לאורית רוזנמן מדריכה מחוזית חינוך לשוני חמ"ד מנח"י

עידוד קריאה – רעיונות להפעלות

  • הקראת ספרים בהמשכים בכיתה – בזמן הפסקת האוכל, בסיום פעילות וכפרס לכיתה
  • מורה מקריא פרק ראשון ורביעי מתוך ספר – זה מגרה את התלמידים להשלים את הפערים ולקרוא את כל הספר
  • התעניינות של המורה, יצירת קירבה ועניין: מה קראת לאחרונה?  על מה הספר מספר? מה אהבת בספר?
  • שלושה תלמידים מכינים יחד פודקאסט קצר – על שלושה סיפורים עם מכנה משותף 
  • מכינים פדלט של המלצות, עטיפה של הספר וכמה דברים על הספר
  • "מלך הקריאה" – שיתוף דרך הזום – תלמידים משתפים בתמונה /בדמות / במשפט מספר שקראו.
  • ילדים מקליטים את עצמם בכל בוקר מקריאים דף מתוך הספר ומצלמים את הכריכה.
  • המלצות מוקלטות, מודבקות כ QR על כריכת ספר מצולמת
  • הקלטת קדימון (טריילר)
  • הקלטה כשדרן רדיו המדווח על ספר
  • זמן קריאה בית ספרי- צלצול מיוחד ואז רבע שעה בה כל ביה"ס קורא
  • חידות על ספרים שנקראו באמצעות אימוג'ים
  • קופסה מספרת – לתת לתלמידים לקרוא ספר / פרק מספר (כמובן תלוי גיל וזמן…) לקבוע מועד בו התלמידים בכיתה חושפים את חבריהם לספר שאותו קראו ע"י קופסא מספרת – ז"א לוקחים קופסת נעליים וכד', מעצבים אותה חיצונית בהתאם לשם הספר, ובתוכה מניחים חפצים שונים הקשורים לאירועי הספר, התלמיד מציג את הקופסא ותוכנה ומספר בקצרה מה הניח ולמה… מומלץ מאוד! זוהי פעילות לעידוד קריאה + המלצה על ספר (כי כל תלמיד חושף את חבריו לספר שקרא) + אימון על הבעה בע"פ ועמידה מול קהל.
  • תמונה מספרת – להציג תמונה של כריכה או תמונה מתוך הספר במידה ויש… לתת לתלמידים לכתוב מה לדעתם התמונה מספרת… ולאח"כ לספר להם את מה שעומד מאחורי התמונה לפי תוכן הספר. הפעילות המקדימה שמאפשרת דימיון + כתיבה יוצרת עניין וסקרנות רבה לקריאת תוכן הספר האמיתי  – מומלץ ממש! מתוך התנסות מעשית סביב הספר מהפכת התפוזים של מתי. 
  • להציג דמות מתוך ספר ע"י תמונה / תיאור כמה שיותר מושך, ואז להפנות את התלמידים לקריאת הספר כדי להכיר את הדמות וקורותיה…. 

עידוד קריאה – קישורים

עושים ZOOM על קריאה – באתר "שמחת הקריאה"

"היה היה פעם…" – על התחלות בספרים ובחיים – באתר "שמחת הקריאה"

מפגש מונחה עם ספר קריאה בכיתה – מסמך עקרונות

כרטיסיות בעקבות קריאת ספר – באתר החינוך הלשוני

רשימת ספרי קריאה במעגלי היצירות

הרצאה של "יהיה בספר"

יחידות הוראה על ספרים

ספריית פיג'מה

סופרים מקריאים ספרים שלהם

"שמחת הקריאה"

גולשים במעגלי הקריאה

סרטוני הדגמה לעיסוק בספר השלם בקבוצות

ייחודו של יוצר במרחב הפדגוגי