לא רואים עליה

לא

לא רואים עליה

מאת: אהרונף חגית

הוצאה לאור: הקיבוץ המאוחד

ילדה עיוורת בשם שיר מצטרפת באמצע שנת לימודים לבית ספר במושב. התלמידים, הלומדים ביחד כבר מספר שנים, נדהמים להכיר ילדה המתמודדת עם נכותה באומץ ובלי הנחות. חוכמתה, יופיה ותגובותיה הישירות לכל קושי שמתעורר סוללים את דרכה אל לב הילדים. כאשר פריצות מסתוריות לבתי התושבים מסעירות את כל אנשי המושב, מחליטה חבורת ילדים מבני כיתתה לפענח את התעלומה. שיר העיוורת מצטרפת לחבורה ומשתלבת בהרפתקה כשהיא תורמת לפתרון בדרכה המיוחדת. המחברת מספרת בספר על ניסיונותיהם של בני החבורה הצעירים לעלות על עקבות הפורצים, הנכנסים לבתי התושבים והופכים אותם מבלי לגנוב דבר, ותוך כדי כך מתארת את עולמה המיוחד של שיר, הילדה העיוורת – את קליטתה בחברה החדשה, את הדרך בה היא לומדת להכיר את סביבתה ואת השתלבותה בעולם הילדים 'הרואים' הסובב אותה.

מידע על הסופרת:

נולדה ב 1949 בישראל. שירתה בצה"ל כסמלת סעד. בעלת תואר ב.א. בספרות, לשון ואמנות מטעם אוניברסיטת חיפה, ובעלת תואר מ.א. בחינוך מטעם אוניברסיטת תל אביב. עסקה בתחומי חינוך שונים: הנחלת הלשון, הוראה, ניהול, הדרכת מורים, פיתוח תכניות לימודים, ביניהן – תכנית ממוחשבת בלשון ועוד. הייתה חברה בצוות הפדגוגי של הטלוויזיה הלימודית, וכן עבדה כתסריטאית במחלקת הילדים והנוער של הטלוויזיה הכללית. סיפוריה עובדו לתכניות טלוויזיה, ושובצו במקראות לבתי ספר הממלכתיים-דתיים "פתחו את השער" (1993-1990). כן הכינה ספרי לימוד והדרכה מטעם הטלוויזיה הלימודית ומטעם משרד החינוך. בין ספרי הלימוד וההדרכה, אותם חיברה, או הייתה שותפה בצוות הכותבים והמפיקים: סדרת "שושי ושמשון עוסקים בלשון", "ללוש לשון", "פתחו את השער", "במשפחה", "המקום אשר יבחר ה'". ספרה "גיבור על חזקים" זכה בתחרות "מצעד הספרים" (2001). "מעשה שקרה בארץ לחם" נבחר במסגרת "הספר הטוב" לשנת 1999.

סרטון

רעיונות לעידוד קריאה מרחוק ומקרוב – תודה לאורית רוזנמן מדריכה מחוזית חינוך לשוני חמ"ד מנח"י

עידוד קריאה – רעיונות להפעלות

  • הקראת ספרים בהמשכים בכיתה – בזמן הפסקת האוכל, בסיום פעילות וכפרס לכיתה
  • מורה מקריא פרק ראשון ורביעי מתוך ספר – זה מגרה את התלמידים להשלים את הפערים ולקרוא את כל הספר
  • התעניינות של המורה, יצירת קירבה ועניין: מה קראת לאחרונה?  על מה הספר מספר? מה אהבת בספר?
  • שלושה תלמידים מכינים יחד פודקאסט קצר – על שלושה סיפורים עם מכנה משותף 
  • מכינים פדלט של המלצות, עטיפה של הספר וכמה דברים על הספר
  • "מלך הקריאה" – שיתוף דרך הזום – תלמידים משתפים בתמונה /בדמות / במשפט מספר שקראו.
  • ילדים מקליטים את עצמם בכל בוקר מקריאים דף מתוך הספר ומצלמים את הכריכה.
  • המלצות מוקלטות, מודבקות כ QR על כריכת ספר מצולמת
  • הקלטת קדימון (טריילר)
  • הקלטה כשדרן רדיו המדווח על ספר
  • זמן קריאה בית ספרי- צלצול מיוחד ואז רבע שעה בה כל ביה"ס קורא
  • חידות על ספרים שנקראו באמצעות אימוג'ים
  • קופסה מספרת – לתת לתלמידים לקרוא ספר / פרק מספר (כמובן תלוי גיל וזמן…) לקבוע מועד בו התלמידים בכיתה חושפים את חבריהם לספר שאותו קראו ע"י קופסא מספרת – ז"א לוקחים קופסת נעליים וכד', מעצבים אותה חיצונית בהתאם לשם הספר, ובתוכה מניחים חפצים שונים הקשורים לאירועי הספר, התלמיד מציג את הקופסא ותוכנה ומספר בקצרה מה הניח ולמה… מומלץ מאוד! זוהי פעילות לעידוד קריאה + המלצה על ספר (כי כל תלמיד חושף את חבריו לספר שקרא) + אימון על הבעה בע"פ ועמידה מול קהל.
  • תמונה מספרת – להציג תמונה של כריכה או תמונה מתוך הספר במידה ויש… לתת לתלמידים לכתוב מה לדעתם התמונה מספרת… ולאח"כ לספר להם את מה שעומד מאחורי התמונה לפי תוכן הספר. הפעילות המקדימה שמאפשרת דימיון + כתיבה יוצרת עניין וסקרנות רבה לקריאת תוכן הספר האמיתי  – מומלץ ממש! מתוך התנסות מעשית סביב הספר מהפכת התפוזים של מתי. 
  • להציג דמות מתוך ספר ע"י תמונה / תיאור כמה שיותר מושך, ואז להפנות את התלמידים לקריאת הספר כדי להכיר את הדמות וקורותיה…. 

עידוד קריאה – קישורים

עושים ZOOM על קריאה – באתר "שמחת הקריאה"

"היה היה פעם…" – על התחלות בספרים ובחיים – באתר "שמחת הקריאה"

מפגש מונחה עם ספר קריאה בכיתה – מסמך עקרונות

כרטיסיות בעקבות קריאת ספר – באתר החינוך הלשוני

רשימת ספרי קריאה במעגלי היצירות

הרצאה של "יהיה בספר"

יחידות הוראה על ספרים

ספריית פיג'מה

סופרים מקריאים ספרים שלהם

"שמחת הקריאה"

גולשים במעגלי הקריאה

סרטוני הדגמה לעיסוק בספר השלם בקבוצות

ייחודו של יוצר במרחב הפדגוגי